Camping
Smukfests campingområder er et af de helt store fokusområder, når vi snakker miljømæssig bæredygtighed. Ved hjælp af forskellige initiativer arbejder vi benhårdt på, at bunkerne af efterladte telte og luftmadrasser bliver mindre for hver festival – og det går fremad.

Affaldshåndtering som det store fokus

Flere og flere tager heldigvis mere og mere af deres medbragte campingudstyr med sig hjem igen, når de er færdige med at feste. Og det er dejligt! Men vi skal gerne have endnu flere med på vognen, så vi en dag står tilbage med en plads, som vores smukke gæster har efterladt helt ryddeligt. Det er i hvert fald det mål, vi arbejder hen imod – i tiden med affaldshåndtering som det store fokus. Vi arbejder på at gøre det så nemt som overhovedet muligt for vores gæster at affaldssortere de sager, som de ikke skal have med sig hjem.

Affaldet har nemlig langt større værdi, når det er sorteret, da vi så kan sende det til genanvendelse. Når campinggrejet blot efterlades usorteret på pladsen, bliver det samlet sammen med en grab og havner i én stor, usorteret bunke – og det er ikke særlig bæredygtigt. Vi arbejder hele tiden på at øge mulighederne for affaldssortering på campingområderne og adgangsvejene ved opsætning af flere affaldsstativer og genbrugspladser.

Marius Pedersen, der håndterer vores affald, skønner, at gæsterne i 2022 efterlod 40% mindre affald end tidligere år.

Affaldssortering

Vi arbejder på at gøre det så nemt som overhovedet muligt for vores gæster at affaldssortere på campingområderne - både på adgangsvejene og i gæsternes egne camps. Blandt andet ved hjælpe af følgende initiativer:

Affaldssække
Campingvagterne udleverer gennemsigtige affaldssække til pant og blå affaldssække til restaffald, så gæsterne kan holde campen ryddelig.

Så langt, så godt, men det er jo ikke hele vejen, for affaldet og dåserne skal også gerne havne i poserne. Og det er ikke altid helt nemt, når posen ligger krøllet sammen på jorden, mens man sidder godt sunket ned i sin campingstol og ikke kan nå posen med fingerspidserne. Her kommer Buddy Bob i spil.

BuddyBob
Buddy Bob er et stykke hård plast, som kan bruges som affaldsposebeholder simpelthen bare ved at putte den ned i en affaldssæk og derved holde den oprejst. En Buddy Bob er fremstillet af 100 % genanvendeligt plast, og kan anvendes igen og igen.

Gæster på samtlige af vores campingområder kan få udleveret en såkaldt Buddy Bob.

Genbrugspladser
På alle campingområder er der etableret genbrugspladser, hvor gæsterne kan aflevere og sortere ødelagt og ubrugeligt campingudstyr. 

Astrid demonstrerer en Buddy Bob!
Foto: Søren Scmidt

Foto: Orm Bossemeier

Foto: Una Larsen

Foto: René Bang

Når affaldshåndtering bliver en leg

Siden Smukfest 2022 har gæsterne på KærligHeden kunne komme med en fyldt affaldssæk, forsøge sig med et pletskud i den overdimensionerede basketkurv eller dreje på Lykkehjulet – og lykkedes det, vandt man "kolde" præmier. Dét var en succes, og i 2022 blev der indleveret omkring 2300 sække i løbet af ugen. Se mere om Projekt Smukkere Camping her:

Grønnere camping

Cirkulært campinggrej
En af de store udfordringer på campingområderne er efterladt campinggrej – telte, campingstole og madrasser. Vi har i mange år opfordret vores gæster til at tage campinggrejet med sig hjem og genbruge det år efter år, men mandag morgen, når festen er forbi, så kan det føles som et uoverkommeligt bjerg at skulle bestige.

For at få bugt med de mange bunker af efterladt campinggrej kigger vi derfor mod nye cirkulære løsninger, udlejningsmodeller og samarbejdspartnere, der kan sikre direkte genbrug og længere levetid for blandt andet telte og campingstole.

Grønt depositum
Det grønne depositum har vist sig at være meget effektivt, når det handler om at sikre renere camping og en forbedret affaldsadfærd blandt vores gæster. Konceptet er testet på et af vores mindre campingområder i 2022 og 2023. Her kunne gæster mod depositum leje et campingfelt på 62,5 m2 eller 125 m2. Depositummet blev tilbagebetalt, hvis området blev efterladt lige så rent som ved ankomst.

Konklusionen = alle fik deres depositum tilbage. De kommende år udbreder vi derfor det grønne depositum til flere af vores campingområder.

Genbrugsguider
På flere af campingområder kan man møde Genbrugsguiderne. Et hold af frivillige, der arbejder med affaldssortering, ressourceoptimering og praktik i forhold til affaldshåndtering på genbrugsstationerne. De går også i dialog med gæsterne omkring genbrug og sættes løbende ind, hvor behovet for deres tilstedeværelse er størst.

Alternative overnatningsmuligheder

På Smukfest arbejder vi med en bred palette af boformer som alternativ til eget medbragt telt. Gæsterne kan leje en af vores overnatningsmuligheder, som vi har stillet op og gjort klar, og vi kan genanvende og genbruge boformen til næste festival. Det er win-win og understøtter tankegangen bag den cirkulære økonomi.

På Smukfest kan man overnatte i kæmpe-øldåsen CanSleep, den idylliske træhytte LuksHus, den westernlignende Præriehytte, den forvoksede skotøjsæske hummelHouse og luksus-udgaven af grisehytten Pig Me. Fælles for disse boformer er, at vi udstyrer dem med overnatningsgrej, så gæsterne slipper for selv at slæbe med, og vi kan sørge for at genanvende det hele til næste festival.

Tenthouse er en anden boform, som man ligeledes kan leje og overnatte i på Smukfest. Vores Tenthouses udlejer vi også til andre festivaler som Tønder og Roskilde, så her er der banko på genbrugspladen.

Vil du også høre lidt om, hvad vi gør på festivalpladsen?

Følg med for mere
Smukfest - All rights reserved