En stille sommer uden Smukfest...

Efter 40 vellykkede udgaver af Smukfest i Skanderborg og et kæmpe jubilæumsår i 2019, var vi i fuld gang med forberedelserne til 2020. Før en Smukfest kan blive til virkelighed i august, skal der gøres et kæmpe stort stykke arbejde. At aflyse en festival er ligeledes en kompleks opgave, og vi håber aldrig, at vi må gøre det igen. Det er vemodigt, ærgerligt og uforløst for alle involverede – lige præcis det modsatte af, hvad vi normalt arbejder for som festivalarrangører.

I landets måske smukkeste rammer samarbejder 15.000 frivillige medhjælpere om at bygge et midlertidigt samfund op, hvor alt kan ske, der er kælet for detaljerne og plads til både dig og dig, lige som I er. Smukfest er med årene blevet en unik totaloplevelse og en begivenhed, som mange mennesker gerne vil deltage i. Hvert år kniber vi os selv i armen, når billetterne bliver revet væk, og hele vores organisation brænder ægte for, at vi hvert år skal indfri alles store forventninger og gøre det lidt bedre end sidste år. Det er umådeligt svært ikke at blive revet med af medhjælperes, samarbejdspartneres og lokale foreningers glæde ved at skabe festivalen - og publikums fulde drags nydning af resultatet.

I øjeblikket er mange ting vendt på hovedet i Danmark, og det gælder også på Smukfests sekretariat i Skanderborg. Vi er en rigtig arbejdsplads hele året rundt for cirka 45 fastansatte, som siden 13. marts har arbejdet hjemmefra, holdt onlinemøder og alt det dér, du kender alt for godt på nuværende tidspunkt. Det var muligvis lidt eksotisk og antidagligdags-agtigt med hjemmebag og kreative formiddage de første par dage, men nyhedens interesse fortog sig, skal vi ikke sige det sådan. I Skanderborg Festivalklub planlagde vi videre det bedste, vi kunne, ud fra en klar forventning og forhåbning om, at den tarvelige virus COVID-19 var knockoutet i august. Væk med sig!Den 6. april kunne vi dog - samtidigt med vores gæster, medhjælpere, samarbejdspartnere og resten af Danmark - høre i fjernsynet, at der ikke ville blive nogen Smukfest 2020.

Ord kan ikke beskrive ærgrelsen. Måske har vi faktisk ikke fuldstændigt forstået det endnu, vi der i mange år har haft Smukfest som det helt store omdrejningspunkt for vores sommer. Det vil synke ind lidt efter lidt, efterhånden som vi passerer tomme milepæle: Den store medhjælperfest midt i maj, som heller ikke bliver. Når vi kommer til den tid i juni, hvor vi skulle have prøveopsat de nye bøgescener og for alvor startet hele opbygningen af festivalpladsen i uge 26. En lang og surrealistisk sommer uden lyden af skruemaskiner, klirrende ølflasker og kæphøje kommandoer i skovens opstillingsuger, indtil vi kommer til uge 32. Den bliver usædvanligt stille…

Se kontaktoplysninger