Verden ifølge værten: Overvågningskapitalisme - er vejen til helvede brolagt med likes?

Onsdagens vært er Nikolaj Sonne. Journalist og studievært på DR2s gadgetprogram ”So ein ding”. Nikolaj er en af landets skarpe kommentatorer når det gælder IT og er klar til at udfordre alt hvad du tror du ved om tech.

Facebook, Instagram, Messenger eller WhatsApp - du har næsten med garanti brugt en af dem i dag. Og de har brugt dig - hvordan skulle Facebook ellers være et af verdens ti mest værdifulde selskaber. Appen er gratis, du har aldrig betalt en krone. Værdien er vores data. Som altså ikke er vores, men Facebooks.

Internettet skulle være fælles og for alle - men istedet tilhører det i dag firmaer og regeringer, der udnytter det til egen vinding. Alt hvad du foretager dig på nettet, læser, ser, deler og liker bliver målt og vejet. Ikke kun for at tilpasse reklamer og sælge dig mere skrammel - men også i forhold til politik. Og det er ikke kun Trump og Brexit - så sent som i januar roser Kommunernes Landsforening, skandaleramte Cambridge Analytica for deres indsigter, der kan bruges til at “nugde” os i bestemte retninger.

 I denne talk kan du møde internetfrihedskæmperen Aral Balkan der giver danske politikere følgende bredside med på vejen: Den Danske regering er så underdanig i forhold til overvågningskapitalismen at den i stedet for at beskytte borgernes rettigheder ved at regulere firmaer som Google og Facebook - udpeger en en Teknologiambassadør i Silicon Valley. Politiet masseovervåger med Palantir og Singularity University (der ikke er et universitet, men en lobbyvirksomhed) bestemmer politikken på teknologiområdet.

Medvirkende: Aral Balkan og Nikolaj Sonne

Se kontaktoplysninger