/media/3413/header_lenin.jpg

Lenin rykker til Skanderborg

Ser du en 10 meter høj statue af Lenin, når du passerer KærligHeden på E45 denne sommer, så er det ikke (nødvendigvis) fordi, du trænger til et hvil. Statuen, som har stået i Baltikum under Den Kolde Krig, er venligst udlånt af Aage Damgaard i Herning og flyttes til selve festivalpladsen, når festivalen skydes i gang.

29. juni 2017

Som gæst kan du på dette års festival gå ”Unter den Lenin”. En original, temmelig stor skulptur af den afdøde sovjetiske statsleder lægges på tværs af stien ud af Bøgepladsen, mod Capriområdet. Det lyder måske bare fjollet, men der er faktisk en historie dybere end som så. 

Denne Lenin kommer fra den lettiske by Jelgava, hvor han blev rejst i 1974 og stod Den Kolde Krig ud, eller i hvert fald til 1990. I årene efter Berlinmurens fald og det gamle Østeuropas sammenbrud blev de meget markante Lenin-skulpturer i stor stil fjernet fra de offentlige pladser i de østeuropæiske storbyer. Der var uendeligt mange følelser forbundet med disse statuer. Men unikke kunstværker og vidner om en historisk periode, det var de ret beset, og i Herning sad en meget visionær erhvervsmand og kunstelsker. Aage Damgaard, manden bag skjortefabrikken Angli og i dag også restaurantkæden A Hereford Beefstouw. Han ville altså farligt gerne have én af de statuer. 

Foto: Anders Boll

Smukfests produktionschef, Stig Andersen (ikke en mand af de mindste!) under diktatoren på KærligHeden. Foto: Anders Boll


Han sendte sønnerne Lars og Søren til Baltikum for at finde en god Lenin. Det lykkedes dog først i 1994, skulpturen er lavet af Otto Kalêjs. Pris: 10.000 USD. Letterne havde imidlertid en option på at købe skulpturen tilbage de første 10 år efter købet. De havde på det tidspunkt svært ved at tro på, at det kommunistiske styre kunne forsvinde for altid – man kunne således få brug for Lenins tilstedeværelse på torvet igen. Det blev ikke aktuelt. 

Skulpturen blev i marts 2000 stillet op ved hovedkontoret for A Hereford Beefstouw (efter mislykkede forsøg på at få den opstillet bl.a. ved hovedindgangen til Tivoli i København og på Torvet i Herning). Den danske kunstner Sven Dalsgaard omdannede Lenin til et nyt kunstværk, hvor han ligger lit de parade – og den slagne diktator endte altså midt i et demokrati i sidste ende.

Aage er ikke mere, han ville være fyldt 100 år den 17. juni i år. Det markeres bl.a. med en stor kunstudstilling med erhvervsmandens egne værker i Jelgava – Lenin-skulpturens hjemby. Aage Damgaard havde i øvrigt mere end 600 kunstværker foruden Lenin i sin private samling, og disse blev grundlaget for Herning Kunstmuseums faste udstilling.

Leninstatuen køres fra Herning til KærligHeden denne formiddag og rejses her. Vink til ham fra E45 – og gå Unter den Lenin på Smukfest 2017.

 

Se kontaktoplysninger