/media/8879/opstiluge28boll-1826.jpg
Foto: Anders Boll

Postkort fra frivilligheden

Festivalsæsonen er i fuld gang – det er godt, for vi har edderrasme TRÆNGT til fysisk samvær, analoge oplevelser og livemusik, der kan mærkes i brystet. Og en kold øl. Men mange taler med bekymring i stemmen om den danske foreningsånd og mangel på frivillige. Vi vil gerne fortælle lidt om, hvordan det går hos Smukfest.

Af: Randi Rehmeier
28. juni 2022

Vi kan godt mærke en uro i rekrutteringen ovenpå to aflyste festivalsomre. Det udmønter sig i mere sidste-øjebliks-frafald og giver vores frivillige ledere ekstra arbejde med vagtplaner, oplæring osv. Med undtagelse af nogle få store og/eller nye hold har vi dog ikke problemer med at genbesætte de ledige pladser. Fundamentet er lige så stærkt som betonen under de netop opførte nye Bøgescener i skoven.

"Det stærke sammenhold i skoven har et ord. Det hedder Waltherånd, og vi har talt om den i mange år. Den er nemlig bemærkelsesværdig. Det er den drivkraft, der får dig til at løbe hen og hjælpe en fremmed med at løfte noget rundt. Blive to timer længere end planlagt, fordi det føles lækkert at lave en barfacade ekstra flot. Lave fis på vagtposten, selvom det regner," fortæller Randi Rehmeier, kommunikationschef på Smukfest.

I 2019 udgav foreningen bag festivalen, Skanderborg Festivalklub, en stor oplevelsesbog om netop Waltherånd og dansk frivillighed i et bredere perspektiv. Den dykker dybt ned i, hvordan dét at være frivillig på f.eks. Smukfest gør mennesker godt. "Bogen om Waltherånd" kan købes på Smukshop.dk, lige nu endda på tilbud.

"Som festivalforening mærker vi lige nu meget stor interesse for emnet frivillighed. Det hænger nok sammen med, at mange events, festivaler og klubber – både kommercielle og non-profit – mangler folk ret akut netop i år. Det er tydeligt for de fleste, at det frivillige engagement generelt i Danmark har fået et hak i tuden. Heldigvis er der kloge mennesker, som spår, at det er midlertidigt. Vi mærker det som sagt ikke så hårdt på Smukfest, men det gør mange af vores gode kolleger i festival-Danmark, og vi skal alle arbejde ekstra hårdt for at få tingene til at hænge sammen og skabe gode oplevelser i 2022," siger Randi Rehmeier. 

Smukcrew sveder i skoven (nogle gange i regntøj, men lige nu med solhat), og vi og Walther ønsker medvind for alle vores fantastisk seje festivalkolleger – fra Nibe til Roskilde. Det bliver en mageløs sommer. Vil du være med? Find ledige tjanser på smukcrew.dk.

Se kontaktoplysninger