/media/7121/stemning_klaus-dreyer-1299.jpg

Samkørsel til Smukfest fordoblet på tre år

Der er en glædelig og tydelig tendens i Smukfest-publikummets transport: Flere og flere gæster fylder bilerne op eller tager offentlig transport.

5. november 2019

Siden festivalen 2016 er der sket et skifte i publikums transport til og fra Smukfest. Dengang var det bare 5% af partoutgæsterne, der brugte GoMore eller andre former for samkørsel – i 2019 10%. Hver tiende gæst har bevidst planlagt at dele bil med andre, og det er vi faktisk ellevilde over!

"Generelt i branchen kigger man meget på transport, affald og mad som de helt store syndere i CO2-regnskabet for en festival, og det arbejder vi også meget med i Skanderborg. Vi har et godt samarbejde med både GoMore i forhold til samkørsel, men også Midt Trafik og Arriva på den kollektive transport. Det betyder, at Smukfest kan tilbyde publikum oplagte alternativer til egen bil, og det er fantastisk at se, at vores gæster i stadigt højere grad tænker over, at det er smart og godt at følges ad til Smukfest," siger talsmand Poul Martin Bonde.

Tallene ovenfor stammer fra publikumsundersøgelserne, som mange tusinde gæster besvarer hvert år. Lagkagerne fokuserer på partoutgæsterne, som er i Skanderborg det meste af uge 32. Regner vi endagsgæsterne med, så er tallene for den kollektive trafik endnu højere. 

På få år er det blevet sådan, at man fra udgangen af festivalpladsen sagtens kan få plads i en natbus hjem til Aarhus, Silkeborg eller Horsens – uden at vente i timevis. I 2013 kørte 8 busser i pendulfart fra Smukfest, fordelt på 4 ruter. I 2020 hedder det 38 busser fordelt på 8 ruter.

"Publikum har virkelig fanget, at der er en nem mulighed for at komme helt hjem i seng, hvis man foretrækker det. Det gælder alle i skoven, men især vores endagsgæster tager rutebilerne hjem til oplandet. 16% for at være helt præcis, mens 9% vælger toget og 12% kører sammen. Kun cirka halvdelen af alle endagsgæster kører i egen bil til Smukfest. Den udvikling er vi glade for, og den må meget gerne fortsætte", siger Poul Martin Bonde.

Tusind tak til alle jer, der dyrker fællesskabet – ikke bare i skoven, men også på vej hertil 🍀

Sådan her så en Smukfest-parkeringsplads ud på årets travleste aften i 2019...

Se kontaktoplysninger