/media/1569/86-2-stor.jpg

1986 – Status Quo i skoven

Kæmpenavnet Status Quo spiller i bøgeskoven, campering på Sølund og åbning af Chez Walther: Landets første festivalrestaurant.

Challenger-rumfærgens eksplosion, Olof Palme-attentatet samt katastrofen i Tjernobyl tegner et dystert 1986. I Skanderborg er der dog liv og glade dage, selvom man har sit at kæmpe med: Musikprogrammet.

"De navne vi gerne vil have, kan vi ikke få. Og de grupper, som gerne vil og godt kan i de dage, vil vi ikke have. Med det som udgangspunkt går vi i krig..."

Det er i al korthed udgangspunktet for festivalklubbens musikindkøb ifølge en større artikel i Horsens Folkeblad, der bærer overskriften: "Festivalen '86 bliver smukkere og gladere." Musikbudgettet er hævet med omkring 60% og er nu i nærheden af 800.000 kr. Satsningen bærer frugt, og allerede i midten af april kan man offentliggøre Status Quo som det absolutte topnavn. Der har været arbejdet hårdt for at få Status Quo på programmet – og i det hele taget at lokke udenlandske navne til at spille ude midt i en jysk skov...

Man vil ikke ud med, hvad de enkelte orkestre koster, men man har valgt, at "ingen spiller for under 10.000 kr. på festivalen", som der står i Midtjyllands Avis. Med de større udenlandske navne kommer også mere og mere omfattende riders, det vil sige de kontrakttillæg hvori de enkelte orkestre opregner deres krav om sikkerhed, mad, drikkevarer, hotelværelser etc. Og jo større krav der bliver stillet, jo bedre får alle de mindre navne det også, efter den specielle Skanderborg-filosofi: "Vi går ganske enkelt ud fra de højeste krav, der stilles, og dem honorerer vi overfor alle optrædende...", som det hedder i Ugebladet. 

Det fremgår også, at det eneste problem, der nu lurer i horisonten, er mangel på campingpladser. Festivalen har foreslået Skanderborg Kommune at inddrage stadion til formålet, men har ikke fået den nødvendige tilladelse. Det ender med, at naboen, institutionen Sølund, giver tilladelse til parkering og campering på nogle af deres arealer.

Den lokale Kvickly er atter hovedleverandør af varer og skal bl.a. indfri bestillinger på 1400 kg kartoffelsalat og 15.000 speciallavede pølser!

Festivalen inviterer alle byens små og store borgere til gratis forestillinger med Cirkus Solskin og Teaterklumpen.

Årets festival starter i silende regn om fredagen og ender sent søndag aften med et stort speciallavet fyrværkeri. Guldregnen daler ned over bøgeskoven fyldt med gæster, der hver især har fået en på opleveren.

Et godt år får den perfekte afslutning, da man 11. oktober åbner for publikum i klubbens kraftigt forbedrede lokaler på Søtoften. De er nu blevet godkendt som det spillested, festivalklubben siden starten har kæmpet for.

FUN FACT: I 1986 åbnede Chez Walther – landets første festivalrestaurant – der diverterede med en menu af Laksemousse, Culottesteg og Honningmelon til en pris af 120 kr.

Kæmpenavnet Status Quo spiller i bøgeskoven, campering på Sølund og åbning af Chez Walther. Klippet er fra Rock Rødder: Ballade under bøgen (2008) sendt på TV2 Østjylland, tak til for lån af klip.

KORT OM 1986

  • Hovednavne: Status Quo, Bo Diddley and Mainsqueeze (USA/UK), Hueg Masekela with Kalahari (S.AFR), Sanne Salomonsen Band, Sebastian Band m.fl.
  • Dato: 8.-10. august (2. weekend).
  • Medhjælpere: 1200 medhjælpere.
  • Billet: Folk ligger i kø foran Århus Billetbureau, da forsalget startes 16. juni - og allerede tre dage efter er 4500 ud af de i alt 5000 partoutbilletter solgt til en pris af 325 kr. stykket.
  • Økonomi: Overskuddet på 268.000 kr., når alle udgifter er betalt. Det besluttes at sætte billetprisen yderligere op i det kommende år, for at kunne lave en virkelig luksus-festival.

Se kontaktoplysninger