/media/1573/88-1-stor.jpg

1988 – Nu med symfoniorkester og svampehallucinationer

En ny og god tradition opstår på Danmarks Smukkeste Festival, da Århus Symfoniorkester afholder deres første koncert søndag formiddag. Men det er langt fra det eneste nye tiltag i '88.

Var der krise blandt mange nye danske festivaler året før, så mærkede Den Smukkeste ikke meget til den, og succesen ser ud til at fortsætte.

I februar offentliggøres det, at Århus Symfoniorkester spiller på årets festival. Det har været forsøgt gennem flere år, men ÅSO har holdt lidt igen. Nu er man klar til at tage chancen på en rockfestival, og på deres repertoire er bl.a. Anne Linnets afgangsværk fra konservatoriets komponistklasse "Spring Capricious".

1988 var året, hvor TV2 brød DRs tv-monopol – og megastjernen Rihanna blev født. Et af topnavnene i Skanderborg dette år er canadiske Saga, som melder afbud en uge før – angiveligt grundet bandets opløsning. Rimelig gyldig grund, og skønt tidspresset når man at få en erstatning i engelske Wishbone Ash. Michael Learns To Rock åbner dette års festival, som vindere af talentkonkurrencen "Vi Har Scenen..."

Det har ikke været muligt at opnå aftale med "piratbaren" 'Ingers Badepensionat', der de foregående år har solgt mad og øl (dog mest under bordet) og haft en velbesøgt åben scene lige udenfor festivalen. I konsekvens heraf åbner festivalen nu sin egen spil-selv-scene og natcafé under navnet Ram Jam. Andre nye tiltag er en morgenmadscafé og et Vinotek.

Vejret er diset, og bygerne kommer og går i løbet af fredagen og "... det begyndte først for alvor "at rive", da svenske Imperiet og det lidt mosbegroede gendannede britiske band Wishbone Ash gik på scenen", ifølge Jyllands Posten, der også får hørt tidens førende danske fusionsorkester, Bo Stief 5: "En stor musikalsk oplevelse, præsteret af et band, der har mod – og evner – til at nedbryde musikalske grænser. Perfekt."

ÅRETS ANEKDOTE

Nyt på festivalen er et sygehus. Fem læger og otte sygeplejersker fra byens lukningstruede hospital har meldt sig frivilligt til at ordne alle de mindre skader, der normalt opstår under en rockfestival. Sygehuset fik dog travlt, da op mod 20 festivaldeltagere mødte op med "...syns- og hørehallucinationer og bevidsthedsspaltning" efter at have spist, hvad de troede var hashkager. Vagthavende læge på festivalen måtte indlægge fem af dem. Det viste sig slet ikke at være hash, der var puttet i kagen, men svamp af sorten Spids Nøgenhat, der indeholder rusgiften Psilocybin. Alle kagespiserne slap dog med kraftige tømmermænd – og dem, der havde solgt kagerne, blev bortvist fra pladsen og meldt til politiet.

Aktuelt-avisens anmelder er for første gang i Skanderborg og kalder begivenhed for "... en eksklusiv sammenkomst for de få og satte blandt rockens fodfolk i Danmark." Heldigvis oplever anmelderen dog også et lille lyspunkt undervejs: "Mere riv er der i den stortalende vestjyde Johnny Madsen, som tidligere fredag optrådte med hængerøv og ølvom. Madsen, som ganske vist musikalsk henter meget inspiration fra gamle Bob Dylan, er en fornyer på den danske rockscene og et frisk pust i Skanderborg".

"Hvilken anden virksomhed med en omsætning på 7 mio. kr. og 1300 medarbejdere kan nøjes med et kontor på 8 m2?" spørger festivalklubbens formand retorisk i Horsens Folkeblad, da klubben i august køber en stor herskabsvilla på Slotsholmen. På den nye adresse vil man have mulighed for at holde stormøder for klubbens efterhånden mange udvalg og grupper – samtidig er der god plads til den stadigt voksende administration. Med købet af fast ejendom får man også muligheden for at stille den som kaution, fremfor den personlige hæftelse, der siden festivalens start har været nødvendig for at køre arrangementet.

Ved efterårets generalforsamling forlader JP Andersen posten som formand for festivalklubben – efter at have haft den i otte ud af de ni første år – og ny "Forwalther" er Karsten "Mons" Olesen. Ingen af de fremmødte kritiserer købet af villaen på Slotsholmen, og generalforsamlingen beslutter, at medhjælpere på festivalen fremover skal være medlemmer af Skanderborg Festivalklub.

KORT OM 1988

  • Hovednavne: Meat Loaf (US), Ten Years After (UK), Imperiet (S), Gnags og Sanne Salomonsen m.fl..
  • Dato: 12.-14. august (2. weekend).
  • Gæster: Der er 7000 betalende gæster på festival i Bøgeskoven, der meldes udsolgt i juli.
  • Medhjælpere: 1300 medhjælpere før, under og efter festivalen.
  • Økonomi: Omsætningen passerer 7 mio. kr., og overskuddet runder for første gang millionen. Af de store udgifter er: Køb af musik (1,4 mio. kr.), køb af materiale (700.000 kr.) PR (300.000 kr.) og forplejning af medhjælpere (300.000 kr.).

Se kontaktoplysninger