/media/1575/89-2-stor.jpg

1989 – Det bliver dyrere at afholde festival

Danmarks Smukkeste Festival har 10 års jubilæum, og det fejres med en udvidelse af festivalen, og mottoet: "Musik er til sjælen – affaldssække er til affald – øl er til halsen og børn er til kærlighed". '89 bliver også et år, hvor udgifterne på de danske festivaler vokser mærkbart.

Selvom festivalen i Skanderborg har vokset sig stor i de første 10 år, er den i jubilæumsåret '89 stadig klart en lillebror i forhold til Roskilde Festival og Midtfyn Festival. Roskilde har 56.300 gæster, og sidstnævnte bliver dette år landets største med overvældende 65.000 tilskuere. Det enorme tilskuertal i Ringe viser noget om det besværlige i at lægge program, hvor bare et enkelt kunstnernavn, Tracy Trapman, kan vise sig at sprænge alle rammer – på godt og ondt. Der er 20.000 tilskuere mere end året før på Midtfyn, og presset på festivalens faciliteter i rekordåret betød, at mange aldrig vender tilbage.


Også i Skanderborg har tingene udviklet sig. Fra først og fremmest at være en lokal festival, kommer publikum nu fra hele landet. 20% af billetterne sælges til publikum i Skanderborg, 50% sælges til Århus, øvrige 20% aftages i det ørige Jylland og på Fyn, mens de sidste 10% af billetterne ryger på Sjælland.

ÅRETS ANEKDOTE

På grund af nye skatte- og momsregler har festivalklubben fået status som "forening med erhvervsdrivende aktiviteter", hvilket betyder, at man har måttet lave en slags moderselskab kaldet Skanderborg Foreningen af 1987, der fremover skal modtage festivalens overskud og dele noget af det ud til kulturelle formål.

Det er blevet dyrere at afholde festival

Da hovednavnet Duran Duran, som sidste band, har forladt scenen for at indtage deres VIP-bus og komme videre og væk, eksploderer himlen i det hidtil dyreste fyrværkeri på disse kanter. Regningen fra C.V. Poulsens Fyrværkerifabrik lyder på 100.000 kr. I det hele taget er udgifterne store i året for Berlinmurens fald, og da driften og de sidste regninger er betalt, er der kun et beskedent overskud på 54.166 kr. tilbage. Ikke noget særligt, men på den anden side stort, i forhold til hvad man havde regnet med.

Der er tale om et år, hvor der er blevet skruet op for alle de udgiftstunge haner: "Det er blevet dyrere at lave festival. Udgifterne til musik er steget, og mange andre poster er også løbet op. Festivalen er kort sagt blevet en stor forretning. Dertil kommer, at vi brugte rigtigt mange penge på at gøre festivalen ekstra festlig i år. Der var musik på gaden og uddeling af roser hver dag. Vi havde hestevogne til at transportere vores gæster fra banegården til festivalpladsen. Vi havde flere medhjælpere, der hver fik en t-shirt og bedre mad end sidste år. Vi havde Jodle Birge som julemanden, der søndag morgen delte gratis flasker med Gl. Dansk ud til gæsterne. Derudover er alle de andre omkostninger ved at drive forretningen Skanderborg Festivalklub også steget betydeligt. F.eks. er udgifterne til porto og telefon blevet næsten fordoblet fra 86.000 kr. til 163.000 kr.", siger festivalens kasserer til Horsens Folkeblad.

KORT OM 1989

  • Hovednavne: Duran Duran (UK), Big Country (UK), TV-2, Lars H.U.G m.fl.
  • Dato: 10.-13. august (2. weekend).
  • Gæster: Mere end 10.000 publikummer var på plads i skoven i 1989, og alt meldes udsolgt (490 kr. for en partoutbillet i forsalg).
  • Medhjælpere: 1600 frivillige hjælper til.

Se kontaktoplysninger