/media/1580/92-1-stor.jpg

1992 – James Brown og hedebølge

Det er i sandhed en god sommer i 1992. Det danske fodboldlandshold vinder Europa mesterskaberne, og solen stråler så meget over Danmarks Smukkeste Festival hele weekenden, at man frygter brand. Ild er der i hvert fald i James Brown på Bøgescenen!

Til kritikkerne af 91-programmet lover arrangørerne mindre af den gamle, hårde rock, men slår dog fast, at man fortsat agter at være en rockfestival. Ellers bliver det ikke et år med store nyskabelser, det handler mere om at forbedre pladsen, som den er – med bedre toiletforhold, flere øl- og madboder og bedre lydmure mellem scenerne.

Et nyt tiltag er dog inddragelsen af torsdagen som festivaldag – og her præsenterer man som noget nyt musicalen 'Hair' i en udgave med The Broadway Musical Company fra New York.

I juni køber festivalforeningen en gård i Vrold for at have et sted at opbevare de efterhånden meget store mængder af materiale, man råder over.

Varm, varmere, varmt

Der er hedebølge og tørke over Danmark den sommer, og fra slutningen af juli begynder man at pumpe vand ind på festivalområdet for at imødegå ethvert tilløb til skovbrand. Mere end 50 kubikmeter vand i timen sendes af sted fra et lånt vandingsanlæg, men det ender alligevel med totalt forbud mod brug af åben ild, og det store afslutningsfyrværkeri bliver aflyst. Der ventes mere end 15.000 mennesker i skoven, og til at sikre bedre oplevelser af musikken på både Bøgescenerne og RytmeHans har man bygget en lydmur af jord kantet med natursten.

Ekstra Bladet skriver: "Selvom gamle Manfred Mann og jævnaldrende Gnags i aftes og nat henrykkede de tusinder på den sommervarme Skanderborg Festival, var det de unge og smukke sangerinder, der i går eftermiddags strålede under bøgene på Danmarks Smukkeste Festival. Det er pigerne Dicte W. Madsen og Thera Hoeymans, som pynter i hvert sit band, Per Personal Pain og Cut'n'Move." og fortsætter "Otto, Otto, råbte de unge mennesker taktfast, da mister Brandenburg, 57, erobrede scenen på Danmarks Smukkeste Festival i går eftermiddag. Den gamle swinger klarede sig uimodståeligt i hård konkurrence med store navne som James Brown, Allan Olsen og TV-2"

Hvordan lød Kim Larsen, Allan Olsen, Nikolaj Steen og Walther Trout i 1992? Se med her!

Den dag, James Brown kom til byen

Der bliver bidt negle i festivalens hovedkvarter i løbet af fredagen. En strejke blandt SAS-personalet betyder, at hovednavnet James Brown (og flere andre udenlandske kunstnere) sidder fast i deres hjemlige lufthavne. En gammel Skanderborg-dreng, chefen for Mærsk Air, Palle Witt, bliver indkaldt for at hjælpe med alternative rejseruter, hvilket heldigvis lykkes. Lørdag ankommer to hvide limousiner (der for øvrigt matcher orkestret, der er iført hvidt gallatøj) til festivalen. I den første sidder James Brown og hans kone, og i den anden er der bare en gammeldags tørrehjelm. Hjelmen kommer på plads i en til lejligheden indrettet frisørsalon, hvor James Brown efterfølgende får parykken sat i de helt rigtige folder.

"Den næste time bliver bøgetræerne vidne til det vel nok mest opstyltede, gennemførte, ligegyldige, overbevisende, kvalmende, fremragende og underholdende show, de nogensinde har måttet lægge blade til (...) Vi får alle klassikerne serveret med dugfrisk intensitet, og en James Brown i forrygende topform hoppede spændstigt rundt som en anden 20-årig sexmachine." skriver Århus Stiftstidende.

FUN FACT: For første gang i festivalens historie er der en brandbil placeret i skoven under hele arrangementet, men heldigvis kommer den ikke i arbejde. Det eneste uheld med ild var et mindre bål i Gnags' bagtæppe og lidt flammer i en træstub.

KORT OM 1992

  • Hovednavne: James Brown (USA), Status Quo (UK), Manfred Mann & His Earthband (UK) m.fl.
  • Dato: 7.-9. august (2. weekend).
  • Medhjælpere: Det annoncerede medhjælperstop bliver ikke rigtig til noget: "Vi må simpelthen tage dem ind, som vi er nødt til for at få hele festivalen til at fungere, som den skal", siger en repræsentant for festivalen til Århus Stiftstidende.
  • Gæster: Omkring 15.000 alt inklusiv.
  • Billet: Billetsalget starter i april uden at offentliggøre et eneste navn. Der sælges 1000 partoutbilletter mere end i '91 - i alt 9500 af slagsen til en pris af 550 kr. stykket.
  • Økonomi: Musikbudgettet var stiger betragteligt (fra 3,1 til 4,1 mio. kr.) og 275.000 kr. glæder en masse klubber og foreninger i Skanderborg, som er modtagere af Skanderborg Foreningen 1987's bidrag.

Se kontaktoplysninger