/media/1581/93-2-stor.jpg

1993 – En Latterlig Torsdag

Der var ikke mindre end 2800 medhjælpere i skoven i 1993, hvor ”En Latterlig Torsdag” for første gang var på programmet, med bl.a. Monrad og Rislund, Lars Hjortshøj og De Nattergale.

Et langvarigt arbejde med at få kortlagt ændringer i skoven er i januar så langt, at Skanderborg Kommune er klar til at afsende en egentlig dispensationsansøgning til Skov- og Naturstyrelsen. Man har haft god dialog omkring projektet, og festivalforeningen har fået forhåndsgodkendt planer om at udvide mod syd i retning af søen. En række gamle bøgetræer står overfor fældning i det område, man gerne vil udvide med, hvilket betyder, at udvidelsen kan foretages uden, at der skal fældes ny skov.

Efter de gode erfaringer med 'Hair' bliver torsdagen igen inddraget, men nu med den store nyskabelse "En Latterlig Torsdag". Cremen af de danske komikere skal lave et fælles show – under ledelse af Stig Ibb og Hit Vagn fra festivalens mangeårige succes, Erling Erlang Og Trio.

"Vore hjælpere gav udtryk for, at det var en meget positiv start på hele festivalen med lidt færre mennesker end normalt denne torsdag, sådan at alt kan indkøres, før det for alvor går løs om fredagen", siger en af arrangørerne til Århus Stiftstidende.

ÅRETS ANEKDOTE

Generalforsamlingen i november vedtager en ny medhjælperstruktur, der deler de mange frivillige op i to grupper – med hvert sit sæt af privilegier. Størstedelen forbliver "medhjælpere", der hver lægger 15 timers arbejde i festivalen og får fri entre, billige bajere og fortæring undervejs. En mindre gruppe tituleres fremover "klubmedhjælpere". Disse yder mindst 40 timers arbejde før, under og efter festivalen, og får som ekstra bonus mulighed for billige ferieophold på Walthers Hvile, der er det nye navn for det gamle kurbad man har købt på Samsø.

Blandt hovednavnene er engelske 10CC og den svenske komet Lisa Nilsson. I medierne er det en god historie, at festivalen kan sælge så mange billetter, uden at publikum aner, hvem der optræder. Fyns Amts Avis forsøger sig med et bud på, hvordan det kan lade sig gøre:

"Danmarks mest trofaste festivalpublikum køber først en billet, siden går snakken så om mulige bands under bøgetræerne. Den slags kan kun lade sig gøre, fordi Skanderborg Festivalen simpelthen er et dødromantisk sted at opholde sig. Det er ikke i Skanderborg, man møder en halvkedelig, men hel-dyr Tracy Chapman eller en flok umodne Seattle-drenge med royale manerer efter et par (indrømmet) bemærkelsesværdige udgivelser. Syng med, synes parolen at lyde i Skanderborg. I hvert fald har arrangørerne en udpræget evne til at ramme rent i publikums stemmebånd med musikvalget."

I oktober køber klubbens nystiftede anpartsselskab, FestiWalthers Venner et gammelt kurbad på Samsø, og meningen er, at stedet bl.a. skal bruges til rekreation for de hårdest arbejdende medhjælpere på festivalen. Den gamle, men totalt renoverede ejendom, koster i omegnen af 2 mio. kr., hvilket lyder som en god handel, da stedet bare et par år før blev handlet for 4 mio. kr. plus inventar. Pengene er fortrinsvist fundet ved omlægning af lån i klubbens to andre ejendomme. Det nye selskab er stiftet for at få festivalklubbens efterhånden meget omfattende udstyr (der er forsikret gear for 5 mio. kr.) brugt mere end én weekend om året. Da klubben er fritaget for moms, må den ikke foretage erhvervsmæssig udlejning, men med stiftelsen af FestiWalthers Venner som selvstændigt anpartsselskab er det muligt.

KORT OM 1993

  • Hovednavne: Tower Of Power (USA), 10CC (UK), Inner Circle (USA), Lisa Nilsson (S), Electric Light Orchestra II (UK) m.fl.
  • Dato: 6.-8. august (2. weekend) 
  • Medhjælpere: Antallet er 2800. Festivalen udgiver for første gang "Walthers Lille Grønspættebog" med alle tænkelige informationer til medarbejderne: "Alt nyttigt fra A til Å begyndende med stikordene adgang, affald og alarm".
  • Billet: Der udbydes 10.000 flerdagsbilletter af 575 kr og der meldes udsolgt i slutningen af juli. Skal man bare til "En Latterlig Torsdag", kan det gøres formedelst til 140 kr. Over halvdelen af billetterne er allerede solgt, da de første bands og solister slippes i begyndelsen af maj.
  • Velgørenhed: Skanderborg Foreningen af 1987 - den godgørende forening bag festivalen - får overført 1,75 mio. kr., og når den har betalt lønninger og andre udgifter, er der ca. en million tilbage at gøre godt med til kulturlivet i Skanderborg og omegn.

Se kontaktoplysninger