/media/1583/94-1-stor.jpg

1994 – Danmarks Vådeste Festival

I 1994 bliver Skanderborg kåret til ”Årets By”. I Dyrehaven hedder hovednavnene bl.a. Scorpions og Midnight Oil, og årets 11.000 partout billetter er for længst revet væk til festivalen – som vejrguderne tildeler nogle meget våde dage.

I april udnævnes Skanderborg til "Årets By", og i maj afholdes der stor byfest i samme anledning. Til stede er bl.a. borgmester Aleksander Aagaard, indenrigsminister Birte Weiss og redaktøren fra Jyllands-Posten (avisen der står bag tildelingen).

Borgmesteren kommer i sin tale ind på, at byens melodi i hvert fald ikke er "på det jævne" eller "ved jorden at blive": "Vi vil hellere synge med på en sang om, at vi er noget, og vi kan noget, hvis vi vil, sagde borgmesteren og henviste til byens mange musikalske ildsjæle, som ikke tror på janteloven" (Midtjyllands Avis). Og så kvitterer borgmesteren ved at tildele en af festivalens grundlæggere, JP Andersen, et musiklegat på 10.000 kr.

Også i maj inviteres alle festivalens uundværlige medarbejdere selv på festival til den årlige medhjælperfest, som afholdes på den nærtliggende Hinge Søstival.

ÅRETS ANEKDOTE

En af festivalens uundværlige "blæksprutter" portrætteres i Ugebladet. Han er nu på vej til at blive langsynet, skønt nærsynet da festivalen startede: "Festivalen har så at sige udvidet min horisont", siger Egon Birkeskov, med den mangeartede karriere i klubben. Han startede som medhjælper ved den første festival, blev senere langtidsledig, derefter mangeårigt bestyrelsesmedlem – og da han forlod bestyrelsen, blev han optaget i den lille eksklusive skare af æresmedlemmer.

 

Samme år – og i samme weekend som Den Smukkeste – genopstår den legendariske Woodstock Festival i USA. Det får adskillige internationale kunstnere til at sige nej til at optræde i Skanderborg. I juni kan man dog offentliggøre to af de største navne nogensinde til skovfesten; det tyske heavy-band Scorpions (der i '92 kunne fylde Valby Hallen to gange) og de australske miljø-rockere i Midnight Oil (der året før spillede med stor succes på Roskilde).

Den store satsning giver med det samme positiv bonus i dagspressen: "Det må siges at være en artig overraskelse, at Skanderborg Festival i den grad satser stort i år, al den stund festivalen – sagt i al venskabelighed – alt for ofte har ladet musikken sejle, til fordel for hvor "smuk" og "hyggelig" festivalen er". (BT)

"Danmarks Vådeste Festival"

Der er atter tørke over Danmark i juli måned, og det trækker op til forbud mod brug af åben ild og dermed ingen fyrværkeri. Skoven får dog sin tiltrængte regn i løbet af weekenden, hvor arrangementet, ifølge Århus Stiftstidende, forvandler sig til "Danmarks Vådeste Festival."

Team Paderborner er på festival for sjette gang – men for første gang i ens uniformer med de karakteristisk tyske øldåser på toppen af kasketten. Et af de nye tiltag dette år er apropos en vaskeægte engelsk pub på festivalpladsen.

Det massive regnvejr fredag nat og lørdag formiddag sikrer både salg af mere end 7000 gule regnslag, påtrykt festivalens logo, og et formidabelt afslutningsfyrværkeri. 

Gense lidt af finurlighederne fra Latterlig Torsdag i 1994. Klippet er fra Rock Rødder 2008 sendt på TV2 Østjylland, tak til for lån af klip.

KORT OM 1994

  • Hovednavne: Scorpions (D), Midnight Oli (AUS), Jethro Tull (UK), Nils Lofgren (USA), Runrig (UK), Bob Geldof and the Happy Clubsters (IRL) m.fl.  
  • Dato: 12.-14. august (2. weekend).   
  • Medhjælpere: Omkring 3200 medhjælpere er i sving omkring festivalen. Medhjælperstop? Næh, det virker stadig ikke… og yderligere 150 står klar på ventelisten.
  • Gæster: Der er ca. 15.000 samlet til festivalens 15 års jubilæum. For 11. gang i træk er der aldeles udsolgt – 11.000 partoutbilletter er solgt.
  • Økonomi: Publikum spenderer lige i omegnen af 20 mio. kr. på årets festival. Til arbejdet i Skanderborg Foreningen af 1987, blev der overført ganske tilfredsstilende 1,35 mio. kr. Der besluttes at udvide det fastansatte personale - der har sneget sig op på én fuldtidsansat direktør og en kontormedarbejder.

Se kontaktoplysninger