/media/1584/95-1-stor.jpg

1995 – Større festivalplads og masser af sol

Sommeren 1995 er en varm én af slagsen, og der bliver derfor drukket og spist 25% mere, end der gjorde året før – intet mindre end 90.000 Blå Thor og 237.000 fadøl bliver drukket under festivalen!

Efter at alle planer er godkendt af Skov- og Naturstyrelsen, ligger det i februar klart, at årets festival vil blive afholdt på en forandret og udvidet plads. Det indhegnede område udvides med næsten 30%, hvor der vil være en helt ny Walther Valley – med et forstørret RytmeHans i midten. Omkring 2500 tilskuere vil der fremover være plads til under teltdugen, og mange flere udenfor. Selve teltet vinkles anderledes end tidligere for at skabe bedre lydforhold. En ny og tredje indgang til det indhegnede område og en helt ny bodgade bliver der også på den nyindrettede plads ned mod søen. Samlet skal det sikre mindre pres på de enkelte indgange og mere luft til gæsterne.

I begyndelsen af august tager festivalområdet for alvor form. "Danmarks Smukkeste Stakithold", bestående af 30 opstillere og 18 afriggere, er ved at have færdiggjort det otte kilometer lange hegn omkring festivalen.

En nyskabelse på er åbningen af et decideret technotelt!

Joe Cocker og reggae-jam

Der bliver igen "En Latterlig Torsdag", og som vanligt starter forsalget af billetter i april – uden at ét eneste navn er offentliggjort. I april præsenterer man Joe Cocker som et af hovednavnene - en længe ønsket gæst på festivalen, der året før meldte fra, da han skulle optræde på den genopstandne Woodstock Festival.

ÅRETS ANEKDOTE

I protest mod de planlagte franske atomprøvesprængninger, har festivalen besluttet sig for at boycotte de franske varer. Det resulterer i Rioja vine frem for Bordeaux, dansk bondebrie i stedet for Camenbert og italiensk spumante i stedet for Den Gule Enke. Selv den franske hotdog er blevet til en spansk (forskellen er, at det er den anden ende af pølsen der kommer først ned i brødet).

Stagediving forbydes totalt, da det simpelthen vurderes for farligt af festivalledelsen, der havde svært ved at styre gemytterne under Clawfingers tumultariske koncert året før, og som også har modtaget en stævning fra den gæst, der kom til skade under Kashmirs koncert.

Inner Circle ender med at melde afbud til jobbet på Danmarks Smukkeste Festival. I stedet samler den århusianske reggae-veteran, Ole Brockmann, 17 danske musikere til en reggaejam lørdag aften.

Sol over Skanderborg

Danmarks Smukkeste Festival bliver i år beriget med høj sol, og det er virkelig varmt! Til gengæld er publikum også aldeles tørstige, og omsætningen i barer og boder er 25% højere end året før. Godt hjulpet på vej af de 90.000 Blå Thor og de 237.000 fadøl, der bliver konsumeret. Tørken betyder også, at det store afslutningsfyrværkeri må aflyses, men der er nu heller ikke så mange grunde til guldregn og raketter over dyrehaven efterfølgende. Told- og Skatteregion Horsens har inden festivalen meldt ud, at man ikke længere vil acceptere momsfrihed, hverken for festivalklubben eller moderselskabet Skanderborg Foreningen af 1987 – en fundamental ændring med stor økonomisk betydning.

Et andet ophedet diskussionspunkt på årets generalforsamling er udvidelse af medhjælpernes arbejdstid. På årets festival er den steget til 18 timer, men en gruppe har stillet forslag om at få den ned på 15 igen. Det medfører stor debat mellem forslagsstillerne og bestyrelsen, der truer med at trække sig, hvis forslaget bliver vedtaget. For bestyrelsen vil vedtagelsen af et sådant forslag være et uacceptabelt indgreb i deres ansvarsområde, og de tre ekstra timer, er for dem endnu et forsøg på at holde antallet af medhjælpere i ro, da den konstante udvidelse også er tydelig at aflæse i årsregnskabet. Det ender med, at forslaget bliver trukket tilbage, og at bestyrelsen skal prøve at finde en løsning, der i det mindste kan sikre medhjælperne imod alt for lange vagter af gangen.

KORT OM 1995

  • Hovednavne: Joe Cocker (UK), D:A:D, Status Quo (UK) m.fl.
  • Dato: 11.-13. august (2. weekend).
  • Gæster: Alt inklusiv er der cirka 23.500 mennesker på festivalen + 4000 gæster uden billet, der dukker op og camperer i området og holder fest i Ram Jam og udenfor hegnet.
  • Medhjælpere: Omkring 3700 medhjælpere (administreret af 114 formænd) sørger for at det hele fungerer.

Se kontaktoplysninger