/media/1592/98-2-stor.jpg

1998 – En bekostelig islandsk alf

I 1998 hedder de internationale topnavne Björk, Green Day, Run DMC og Ringo Starr. På pladsen kan man nu besøge Fidel Castro Bar med caribiske drinks og store cigarer, og torsdag er nu en fuldt programsat festivaldag.

I marts slippes de første navne på et stærkt forynget og meget rost program. Björk, Faithless og Green Day er blandt topnavnene, bl.a. muliggjort af et musikbudget, der i 1998 er forøget med omkring 25% og nu er på over 8 mio. kr. Honorarer er jo ikke noget man snakker om, men Björk er stadig iblandt de dyreste artister, der nogensinde har spillet i Dyrehaven (der gættes på omkring 2 mio. i hyre til den islandske alf) – og hun viser sig også at være alle pengene værd!

Hos mange af de gamle festivalfolk er glæden dog mindst ligeså stor, da den gamle Beatle, Ringo Starr, senere tilføjes programmet. Der arbejdes på højtryk på også at forny festen indenfor rækværket, og blandt de nye tiltag er en Fidel Castro Bar, der bl.a. vil servere caribiske drinks og store cigarer. Også et nyt steakhouse er planlagt med beliggenhed i dalen mellem Anni's Café og Walther Valley.

Det år, hvor den amerikanske præsident Bill Clinton aldeles ikke havde haft "sexual relations" med sin sekretær, er generelt set et nedgangsår for de danske festivaler.

Storebroren Roskilde har problemer med at sælge sine billetter ender med omkring 20% færre tilskuere end året før (76.000 mod 90.000). I Skanderborg intensiverer man markedsføringen for at sælge årets 16.500 partoutbilletter (stykpris 745 kr.). De gode erfaringer, man året før fik med TV-reklamer, får festivalen til at købe mere sendetid i '98, hvor der vises spots i både TV2 Østjylland, TV2 Lorry, TV3 og TV3+.

ÅRETS ANEKDOTE

Da Bob Marleys gamle orkester (The Wailers) skulle spille på Danmarks Smukkeste Festival, var bussen ikke kommet en halv time før de skulle på! Der blev bidt lidt negle, og endelig rullede deres bus ind i skoven. Da døren gik op, væltede det bare ud med røg, og ud af røgen kom rastaerne til syne og spurgte: "Where are we...?"

I en optaktsartikel i BT, ugen før årets festival, uddyber festivalens musikansvarlige den nye musikalske linie, som har sikret festivalen den bedste og mest positive foromtale i mange år: "Vi har diskuteret meget, om vi skulle modernisere festivalen radikalt, men vi er blevet enige om, at hvis det skal ske, så skal det ske over en årrække. Vi har for stort et stampublikum til, at vi kan gøre det på én gang. Så navne som Björk, Run DMC og Green Day er et svar på kritikken fra sidste år. For selv om vi ikke her og nu skal have nye møbler i hele stuen, kan man jo godt blæse nogle af de værste spindelvæv væk."


I 1998 hedder de internationale topnavne Björk, Green Day, Run DMC og Ringo Starr. Klippet er fra Rock Rødder: Ballade under bøgen (2008) sendt på TV2 Østjylland, tak til for lån af klip.


Torsdagen er nu inddraget som helt normal festival-dag – og aldrig har der stået så mange mennesker i netop den bøgeskov, netop den ganske særlige torsdag i august. Omkring 15.000 mennesker regner arrangørerne med at have inde på åbningsaftenen.

KORT OM 1998

  • Hovednavne: Björk (ISL), Run DMC (US), Green Day (US), Deep Blue Something (US), Ringo Star (UK), m.fl.
  • Dato: 6.-9. august (2. weekend).
  • Billet: 745 kr for partoutbillet, 16.500 stk.
  • Økonomi: Trods en rekordomsætning på næsten 30 mio. kr., var overskuddet på årets festival endt på beskedne 139.000 kr.

Se kontaktoplysninger