/media/1606/02-3-stor.jpg

2002 – Nu kan man bo i "Hotelt"

I Dyrehaven i Skanderborg er et gammel S-tog kørt ind som ny bar, det nye campingkoncept "Hotelt" præsenteres og Suede, Faithless m.fl. kan opleves i skoven.

I 2002 er der i den grad turbulens på festivalmarkedet. Wig Wam kom, så og lukkede med et millionunderskud, og hos Danmarks Smukkeste Festival arbejdes der aktivt på at tilpasse sig de ændrede publikumsvaner. Musikscenerne er udvidet med Voice-Party-Train (der har erstattet Techno Teltet) samt Anni's Café (unplugged) og Ekstra Bladets Verbale Slagmark (stand-up).

I flere år har man lavet nye tema-barer hvert år, og i 2002 får den en tak til. Man har fået et udrangeret S-tog af DSB, der efterfølgende fragtes til Skanderborg, skæres over, indrettes som bar og flyttes ud i skoven. Her placeres halvdelen af det karakteristiske røde tog på hver side af det store diskotekstelt, Voice-Party-Train.

Som et tilbud til de magelige tilbyder festivalen for første gang billetter, der inkluderer 'Hotelt'. Man slipper for besværet med at slå teltet op og ha' det med i bagagen – oven i købet på en overvåget campingplads beliggende på en af de smukkeste pletter i byen.

Sponsor eller ej?

I festivalklubbens ledelse er man meget bevidst om, at fremtidens festival får svært ved at løbe rundt på billet- og ølsalg alene – med de støt stigende udgifter til musik og ikke mindst udgifter til at skabe de andre oplevelser, det moderne festivalpublikum kræver. Diskussionen om sponsor eller ej har i flere år kørt i festivalens bestyrelse og ledelse. Man har haft forhandlinger med potentielle samarbejdspartnere, men udgangspunktet for snakken har været alt det, festivalen ikke ville være med til: Ingen store bannere på scenerne og ingen larmende neonskilte med reklamer.

For festivalen er det håbet at finde én eller flere samarbejdspartnere, der vil være med til at skyde penge i store tiltag, der giver større og federe oplevelser for publikum.

Flere tiltag er allerede skabt med samarbejdspartnere: Voice-Party-Train er lavet sammen med radiostationen The Voice og det århusianske spillested Train. Ekstra Bladets Verbale Slagmark finansieres selvfølgelig af Ekstra Bladet. Og på barområdet har der eksempelvis været UFO-baren – med Thor som med velyder – og til U-bådsbaren har man fået stor hjælp af Den Blå Avis samt økonomisk støtte fra De Danske Spritfabrikker.

Det første større samarbejde med en sponsor, Den Blå Avis, bliver en realitet i 2003, hvor en helt ny scene, 'Den Blå Planet' vil skyde op og erstatte Ram Jam.

Se et udpluk af årets fede koncerter!

Vejret er intet mindre end fantastisk, og i strålende solskin ankommer Kirsten Lehfeldt og Søs Egelind som dette års modtagere af 'Smukfestprisen'. I en motoriseret sofa rullede de rundt på festpladsen – og spenderer hurtigt 90.000 kr. på at byde publikum på alt fra kondomer og treoer til champagne og spandevis af drinks. For prisens sidste 10.000 kr. stifter de 'Polka Verner Legatet' - en opmuntringspris, der hvert år skal uddeles til "en person eller gruppe, der har medvirket til, at andre har det lidt sjovere, når de går i seng og har lidt større lyst til at stå op."

Første modtager af legatet bliver ham, der har givet navn til det – den gode Polka Verner selv. Gennem mange år trommeslager i Erling Erlang & Trio og nu desværre ramt af en livstruende sygdom.

ÅRETS ANEKDOTE

For at sikre de smukke rammer, også i fremtiden, er festivalen sammen med Skov- og Naturstyrelsen gået i gang med projekt "bøgetræer i planteskole", hvor træer fra tæt bevoksede steder skal flyttes til steder med behov for nyplantninger. En af de første flytninger var af det lindetræ, der stod på venstre bøgescene. Det lever nu videre andetsteds i skoven.

Musikprogrammet byder på både fyrværkeri og fusere, og her ses et udpluk fra de tilstedeværende anmeldere:

Aarhus Stiftstidende skriver: "Engelske Faithless gav på Skanderborg-festivalen torsdag aften en koncert, der flere gange fik publikum helt op i skyerne" og fortsætter "Der var ikke den kæreste, der ikke fik et klem, da Saybia i aftes spillede på stor scene i bøgeskoven i Skanderborg. Der var ikke den ven eller veninde, der ikke fik et kys, da dansk rocks nye storstjerner diskede op med alle lækkerierne fra deres debutplade."

"De to førstnævnte fusede dog temmelig meget ud. (DJ Encore og Funkstar De Luxe, red.) De unge kunne ikke mande sig op til meget andet end sporadiske hop på stedet, mens alle dem, der var gamle nok til at have oplevet DR som monopol, gik rundt på pladsen og så desillusionerede ud." skriver Ekstra Bladet.

"Lige dér, mens publikum sang de dér linier "…whatever makes you happy on a Saturday Night" ud under himmeltaget i den lune østjyske nat, fik man kort og godt én af de bedste definitioner af begrebet "magi i luften" nogensinde" (BT om Suede).

I november bliver de nye øvelokaler på FØLA taget i brug, og de lokale bands står fra starten i kø for at komme ind og blive bedre. Omkring 600.000 kr. har festivalklubben efterhånden brugt på ombygningen, som de unge musikere selv har udført. Lokalerne styres af den nystartede Skanderborg Musikklub. På initiativ fra Skanderborg-folkene stiftes der en ny brancheforening for musikfestivalerne med i alt 15 medlemmer, der håber at kunne bruge foreningen til at skabe bedre fælles vilkår, både i forhold til indkøb og i forhold til myndighederne.

KORT OM 2002

  • Hovednavne: Suede (UK); Faithless (UK), Stereo MC's (UK), D-A-D, Elvis Costello (UK), m. fl.
  • Dato: 8.-11. august (2. weekend).
  • Medhjælpere: Der er 7358 frivillige på festivalen - en medhjælper for hver tredje gæst.
  • Billet: Danmarks Smukkeste Festival bliver det år den næststørste danske festival – og kan i juli melde udsolgt.
  • Tiltag:  I år blev der brugt masser af penge på forbedringer: blandt andet en mindre udvidelse af pladsen, ny transformatorstation, nye barer, pige-pissoir og 25% flere toiletvogne.

Se kontaktoplysninger