Cirkulære krus

Krus bliver til krus

Som noget helt nyt i år indførtes der nye cirkulære krus overalt på Smukfest. Krusene erstatter vores tidligere engangskrus i barerne og kan kaldes cirkulære, fordi de i modsætning til almindelige engangskrus, kan genanvendes til nye. På den måde indgår de i et cirkulært loop, hvor krus bliver til krus. Meget smart! 

95% krus genanvendes

Vores ambitiøse målsætning i 2024 var at indsamle 75% af krusene efter brug, da det cirkulære krus dermed er den mindst CO2-belastende løsning hos os på nuværende tidspunkt. Takket være en kæmpe indsats fra både frivillige og gæster kom vi langt over målstregen og ramte 95% indsamlede krus, der nu genanendes til nye. 

Ny pris på krus

For at sikre indsamling og dermed genanvendelse var der i år indført betaling af krusene. Det fungerede på den måde, at du betalte 5 kroner pr. krus, når du bestilte i baren første gang. 

Derefter kunne du gratis bytte kruset til et nyt, når du skulle have den næste. Det var ikke muligt at bruge krus til at betale for en ny øl eller omsætte dem til kontanter. Krus kan kun byttes til nye krus. 

Gad man ikke at rende rundt med kruset hele aftenen, er der særlige affaldsbeholdere til blandt andet krus. Hjælp rigtig gerne med at få krusene sendt rigtigt videre, så vi kan få sorteret så mange som muligt til genanvendelse ♻️

Download

Rapport om krus

Meget mere om det cirkulære krus

Hvad var målsætningen i 2024?

Vores målsætning i 2024 var at få indsamlet 75% af krusene efter brug. Vi endte med at få indsamlet 95%, og vil gerne takke alle for den store indsats! 

Den ambitiøse målsætning skyldes beregninger, der viser, at hvis vi nåede 75%, er kruset det mindst CO2-belastende på det nuværende festivalmarked, hvis man tager udgangspunkt i krusets samlede CO2-udledning fra produktion til håndtering, transport og bortskaffelse. 

Dette er selvfølgelig et øjebliksbillede, da andre aktører ligeledes arbejder på at få CO2-belastningen sænket på bl.a. vaskbare løsninger og lignende. 

Hvad gjorde vi for at nå målet?

Den mest markante forskel fra tidligere år er, at vi har indført en grøn afgift på krusene, samt byt-til-nyt i alle barer.

Konkret betyder det, at et nyt krus koster 5 kr. Et krus kan efter brug gratis ombyttes til et nyt i alle barer. Et krus kan ikke omsættes til drikkevarer eller kontanter i barerne. Kruset kan også afleveres i vores pantboder, der giver 1 krone pr. krus i pant. 

Vi opgraderede affaldssorteringen på festivalpladsen, så der er skraldespande udelukkende til emballage. Dette bliver herefter sorteret af vores frivillige, der sørger for, at alle krus bliver sendt til genanvendelse. 

Hvordan så det ud i 2023?

I 2023 og tidligere år brugte vi et traditionelt engangsplastkrus af PP-plast, som efterfølgende blev indsamlet og sendt til genanvendelse. Disse krus blev genanvendt til stole og plantekrukker. Altså det man kan kalde et lineært forbrug. 

Hvorfor skal man betale for kruset?

Vi har indført det lille beløb på krusene, fordi det er den bedste måde at sikre en indsamling af krusene, så de kan genanvendes.

Vi tjener ikke noget på dette. Faktisk er der flere udgifter forbundet med håndteringen af det cirkulære krus end de tidligere brugte engangsplastkrus. 

Hvorfor kan jeg ikke bare betale med krusene i barerne?

Det handler primært om, at barerne ikke er gearede til at modtage et uendeligt antal krus. Hverken mandskabsmæssigt eller pladsmæssigt. Vi afholder en fest i en skov, hvor alle kvadratmeter skal bruges mest optimalt, hvorfor vi har indrettet vores barer med henblik på deres primære formål – at servicere en masse dejlige gæster. Returboderne er derimod indrettet til at tage i mod brugte krus, kander og andet.

Hvilke kilder er brugt?

I vores arbejde med valg af løsning har vi særligt lænet os op ad følgende rapporter:

  • LCA Report: “Single Use vs. Reusable Festival Cups”.

    Af

    FORCE Technology I

    Juni

    2024.

  • ”LCA-screening af engangsbægre vs.

    Fleregangsbægre

    ”, af FORCE Technology marts 2023.

  • ”Miljøvurdering af et cirkulært loop for engangskrus af PET”, af DTU september 2023.

Tilsammen giver de et overblik over CO2 udledning ved hhv. engangskrus, vaskbart krus og det cirkulære krus. Dette på baggrund af forskellige scenarier og indsamlingsprocenter.

Smukfest er i besiddelse af begge rapporter, som er fortrolige og udarbejdet til intern brug af hhv. Roskilde Festival og plastvirksomheden Færch.

Følg med for mere
Smukfest - All rights reserved