Og inden vi kommer alt for godt i gang, så er vi og har altid været bevidste om, at der ikke er noget super bæredygtigt over at samle titusindvis af mennesker til et festmekka med flis, fadøl og musik fra kunstnere, der transporteres fra forskellige dele af verden – i hvert fald ikke den miljømæssige slags. Men vi gør, hvad vi kan.
Hvad Smukfest ikke kan lykkes med på miljøsiden, kommer til gengæld igen på den sociale bæredygtighed. Festivalen har en evne til at skabe menneskeligt samvær og medmenneskelig energi, der varer langt ud over festivaldagene og giver ekstra kræfter tilbage i dagligdagen, og det tanker op på den sociale bæredygtighed for både vores gæster, medhjælpere og de mennesker, der modtager en del af vores overskudsenergi.
Som noget helt nyt i år indførtes der nye cirkulære krus overalt på Smukfest. Krusene erstatter vores tidligere engangskrus i barerne og kan kaldes cirkulære, fordi de i modsætning til almindelige engangskrus, kan genanvendes til nye. På den måde indgår de i et cirkulært loop, hvor krus bliver til krus. Meget smart!
Vores ambitiøse målsætning i 2024 var at indsamle 75% af krusene efter brug, da det cirkulære krus dermed er den mindst CO2-belastende løsning hos os på nuværende tidspunkt. Takket være en kæmpe indsats fra både frivillige og gæster kom vi langt over målstregen og ramte 95% indsamlede krus, der nu genanendes til nye.
Nysgerrig på flere tal? Dyk ned i rapporten fra Smukfest 2023.
Hos Smukfest arbejder vi med alle bæredygtighedens tre ben – social, økonomisk og miljømæssig.
Som non-profit forening er de to første blandt de grundsten, vores festivalklub er bygget på, men den grønne bæredygtighed har så afgjort også vores fokus. Vi afholder jo trods alt festival i et stykke af Danmarks allersmukkeste natur, og det har vi i sinde at bevare sådan.
Skanderborg Festivalklub, som er foreningen bag Smukfest, arbejder efter følgende bæredygtige ambitioner:
Frem mod 2029 er det yderligere målsætningen, at vi reducerer vores CO2-udledning ved brug af flere og flere vedvarende energikilder, vandbesparende tiltag og eldrevne køretøjer.
Siden 2012 har foreningen arbejdet mere målrettet med den miljømæssige bæredygtighed på Smukfest. Her nedsatte man et udvalg, Grøn Stue, bestående af både ansatte og frivillige medhjælpere. Formålet med udvalget var at etablere ressourcevenlige tiltag på Smukfest, først og fremmest med fokus på at genanvende mere af festivalens affald. Det lykkedes ved første indsats at reducere mængden af afleveret affald til festivalens samarbejdspartner, RenoSyd, med 20% – og dét var noget, der gav blod på tanden.
Udvalget har siden skiftet navn til Bæredygtighedsgruppen, men formatet og formålet er stadig det samme – og tiltagene, de er blevet mange flere. Bæredygtighedsgruppen er i dag en bred sammensætning af folk med både faglighed og nysgerrighed på bæredygtighed. Gruppen drives primært af fastansatte på festivalkontoret og repræsenterer en bred palette af festivalens områder – alt lige fra bardrift til praktik, camping, kommunikation, merchandise og alt derimellem sidder med i gruppen, så vi sikrer, at foreningen er opmærksom på bæredygtighed hele vejen rundt.
Vi arbejder ud fra og udarbejder blandt andet følgende materiale i forbindelse med bæredygtighed:
At være samarbejdspartner på Smukfest, eller Legekammerat som vi kalder det i Skanderborg, handler om, at man er med til at gøre oplevelse som gæst i bøgeskoven en anelse sjovere – og i løbet af de senere år også mere bæredygtig.
Her præsenterer vi stolt udvalgte Legekammerater, som vi samarbejder med omkring forskellige bæredygtige initiativer på Smukfest.
Royal Beer
Royal Unibrew er Smukfest ældste og største legekammerat, som har været med fra første festival i 1980. I samarbejde med Royal Unibrew præsenterer vi i 2024 vores nye cirkulære ølkrus. Plastikkurset adskiller sig fra andre engangsplast krus ved at have et lukket cirkulært loop, som sikrer, at krusene kan indsamles og genanvendes til produktion af nye krus igen og igen.
Derudover donerer Royal Unibrew 2 kr. pr. solgt liter fadøl på Smukfest til Smukfonden.
AURA Energi
AURA Energi sætter strøm til festen. Som officiel energi-legekammerat skaber AURA sammen med Smukfest, bæredygtige energiløsninger til glæde for gæsterne og miljøet, og så stiller de elbiler til rådighed for vores frivillige elektrikere, så de kan komme gnidningsfrit fra A til B, når der skal laves strøm i skoven.
Grundfos
Mød Grundfos ved Danmarks største vandhane på KærligHeden, eller tank vand fra en af de mange vandposter med rent drikkevand rundt omkring på festivalpladsen. Du har mulighed for at komme af med vandet på Sø-toilettet ved søen, hvor du kan opleve pumper fra Grundfos sørge for, at skidtet ikke ender i de smukke opgivelser.
Grundfos er på Smukfest for at slå et slag for FNs målsætning om at give alle mennesker adgang til rent vand og sanitet.
STARK
På Smukfest betyder det meget, at vi bygger bæredygtigt og klogt, og det ved vores gode legekammerat STARK én ting eller to om. Derfor samarbejder vi tæt med STARK om at genbruge så meget træ som muligt til næste års Smukfest – og sørme om de så ikke også sælger det overskudstræ, der ikke kan vente et år på at blive brugt, i deres trælast i Skanderborg. Senest donerede de også pengene fra salget til Smukfonden. Det er dobbelt op på overskudsenergi!
DCC Energi
Der skal strøm til at skabe Smukfest, og med en festival, der foregår i en bøgeskov, er der ikke fast strøm, og vi har derfor brug for generatorer. Det er ikke det mest bæredygtige, men vi samarbejder med DCC Energi om at benytte det bedste alternativ – nemlig det biobasere-de HVO 100Bio. Det forbrænder renere end diesel og udleder derfor færre skadelige stoffer - til gavn for nærmiljøet. Derudover har HVO den store fordel, at det samlede CO2 aftryk er op til 90 % lavere end ved brug af diesel, fordi det er fremstillet af 100 % biomasse - typisk af brugt madolie.