På festival med angst, PTSD eller ondt i livet

Af: Smukfest

4. august 2023

Med fokus på sociale bæredygtighed det frivillige hold “Mangfoldigt Fællesskab” skabt rammer i skoven for dem, hvor det kan være en overvindelse at skulle afsted til musik, mennesker og fest.
Louise Elbækgaard og Eldbjørg Pollestad er henholdsvis frivillig formand og stedfortræder i Mangfoldigt Fællesskab. De brænder for at se mennesker lykkes, mennesker der ellers kan have svært ved at skabe nye relationer, svært ved at passe et arbejde, eller måske endda svært ved bare at komme ud af døren i dagligdagen.

'Mangfoldigt Fællesskabs formål på Smukfest er at give udsatte borgere en mulighed for at genfinde egne ressourcer, skriver de selv i deres info-pjece, og Louise og Eldbjørg er da også fyldt med solstrålehistorier, som beviser netop det. PTSD-ramte, der finder roen, ensomme unge der finder venner, og nogle kan endda lægge angstmedicinen fra sig.

Louise er uddannet misbrugsvejleder og starter i 2017 Mangfoldigt Fællesskab som et Smukfest-projekt sammen med en tidligere frivillig-kollega. Missionen var at skabe et fællesskab, hvor det drejede sig om noget andet, end de fællesskaber de er vant til. 

Indgang til fællesskabet i skoven
"Vores veteraner har masser af fællesskaber, men kun med nogen som taler om krig. Det kan være svært for PTSD-ramte at være i. Det med at komme ud i nogle fællesskaber, hvor det drejer sig om noget andet, det er der ret meget værdi i," siger Louise

Mangfoldigt Fællesskab tager fat i organisationer og foreninger, som beskæftiger sig med udsatte borgere, hvor der er nogle interessante målgrupper. Herefter begynder processen med at matche dem med et frivilligt hold på festivalen og finde en hensigtsmæssig funktion.

"Hvis man ikke har noget selvværd, så kan det være svært at sige, man kan noget som helst. Så vi fisker altid lidt efter, hvad de godt kan lide at lave," siger Louise og giver eksempler på, hvordan man kan komme på skilteholdet, hvis man godt kan lide at tegne, eller hjælpe med at bygge barer, hvis man engang startede på en tømreruddannelse, men aldrig blev færdig,” siger Louise Elbækgaard.

Holdet finder frem til, hvilke håb og drømme deltagerne gemmer på og matcher dem herefter med formænd på Smukfest. Det er vigtigt at formændene har overskud til at tage dem ind på holdet, så der er rum til at tage imod den nye deltager. Inden festivalen går i gang, møder den frivillige Mangfoldigt Fællesskab og formanden i skoven, så de føler sig trygge ved at møde op, når selve arbejdet går i gang.

"Hvis ikke man tror man kan noget, eller ikke føler sig inkluderet i fællesskaber generelt, så er det voldsomt grænseoverskridende at komme herned i skoven, hvis man aldrig har været her før. Man tror alle frivillige kender hinanden, og 'jeg er den eneste mærkelige nye, der kommer her'. Det med at have kigget én i øjnene og lavet en aftale om, at vi skal mødes, og vi glæder os, det betyder, at de ofte tør at komme herned," siger Louise.

Deltagerne arbejder lige så mange timer, som andre frivillige, men får nogle mere rummelige og fleksible vilkår.

Mennesker i udvikling
Louise og Eldbjørg er begge tydeligt engagerede i deres arbejde og fortæller levende om deres oplevelser med deltagerne.

"Vi står hver dag og får kuldegysninger over at se dem rykke sig, fordi det er dem selv, der gør det," siger Louise.

Et eksempel er en PTSD-ramt, som normalt ikke kan arbejde mere end 2 timer om dagen. Han er i en tilstand af alarmberedskab, hvor han konstant er på vagt. En festival med tusindvis af mennesker og et højt lydniveau lyder som udgangspunkt ikke som en oplagt arbejdsplads for en mand i den situation, men Louise fortæller en anden historie. 
"Bare det at få ham her ud i skoven er den første succes. Så viser det sig, at han bliver så begejstret, at han ender med at stå inde til en opstillerfest inden festivalen, i et kaos af mennesker og er helt rolig.”

Mangfoldigt Fællesskab arbejder bl.a. sammen med Ventilen, som er en forening i Århus, der skaber fællesskaber for ensomme unge. I år har de tre unge med fra foreningen, og Eldbjørg fortæller begejstret om, hvordan de allerede er blevet en del af fællesskabet og tør feste med de andre. 

"Jeg får også kuldegysninger nu, fordi det er da for vildt," siger Eldbjørg, da hun fortæller om en af deltagerne, der strøg over dansegulvet med nye venner i medhjælperbaren.

"Man kan bare være den man er hernede, man kan bare fyre den af," siger Eldbjørg og griner af, at hun selv har taget strutskørt på i dag.

"Det er lige præcis det Smukfest kan", bekræfter Louise.

Det kan være svært at gå fra en uge i et fantastisk fællesskab med nye venner, fest og succesoplevelser, og så hjem til dagligdagen. Derfor arbejder Mangfoldigt Fællesskab på, hvordan de kan følge op på deltagerne, når festivalen er slut. De må dog erkende, at de ikke er et pædagogisk tilbud. De håber på, at de bånd og relationer, som er skabt på festivalen, kan fortsætte. Mangfoldigt Fællesskab hjælper deltageren det første år, og ofte går det så godt, at de kan komme med på lige vilkår som andre frivillige næste år.


Ensom gymnasieelev finder festligt fællesskab i Bøgeskoven

Tobias er en ung frisk gymnasieelev på 19 år, som i år deltager i projektet Mangfoldigt Fællesskab. Han er medlem af organisationen Ventilen, som er et fællesskab for ensomme unge. Her fik han tilbuddet om at blive frivillig på Smukfest og debuterer i år som campingvagt.

Hvad er dine udfordringer? 
"Jeg blev medlem af Ventilen, fordi jeg havde en periode, hvor jeg ikke havde så mange at snakke med. Det er et fællesskab, hvor unge mennesker kan komme og snakke med andre, der måske ikke har så mange venner."

Hvordan har du det med at møde helt nye mennesker?
"Det er lidt angstprovokerende på en måde, men jeg synes det her setup, de har lavet, det fungerer supergodt."

Hvordan er du blevet taget imod herude?
"Overraskende godt vil jeg sige. Jeg kom jo og fandt ud af, at det ikke kun er mig selv, der kommer, i gåseøjne, “alene”. Man lærer hurtigt nogle at kende."

Ved de andre på holdet, at du er med på en særlig måde?
"Jeg valgte at være anonym i forhold til at stå på samme fod som de andre. Jeg føler mig ikke som noget specielt, jeg vil gerne stå med de samme opgaver, som de gør. De skal ikke se på mig på en anden. Selvom der har været meget fokus på ensomhed, så er det stadig lidt tabubelagt."

Er det dit første år?
"Ja, hvis Mangfoldigt Fællesskab ikke have rakt ud, så havde jeg nok ikke meldt mig til. Jeg har altid gerne ville på festival, men netop på grund af frygten for at stå og ikke have nogen at hænge ud med, den har bare fyldt for meget."

Hvad skal du opleve på festivalen?
"Da jeg kom herned, så var det ikke for at høre musik, der var det for at lære nogle nye mennesker at kende. Det var en omvendt rækkefølge, Jeg skulle skabe nogle relationer, jeg kunne tage op og høre musik sammen med."

Følg med for mere
Smukfest - All rights reserved