Hvordan står det til med frivilligheden i disse tider? Hos Smukfest trives den i 2023 i bedste velgående. 17.000 frivillige skaber den kæmpe fest i Bøgeskoven, og flere ville gerne have været med: For første gang nogensinde har Smukfest meldt ”alt udsolgt” på de 365 hold af frivillige medhjælpere.
”Det er historisk, det har vi aldrig måttet gøre før på den her måde. Allerede i maj i år var vi oppe på 17.000 tilkendegivelser fra folk, der ville være medhjælpere, hvor vi normalvis plejer at ligge på 10-12.000 ansøgere på samme tidspunkt. Vi kan godt sige, at vi for alvor er trådt ud af Coronas skygge. Sidste år var vi lidt udfordrede med at rekruttere, men i år får vi karma tilbage på den gode måde," siger Frivilligchef Maja Engberg-Sønderskov.
Maja tilskriver til dels en generel samfundstendens i forhold til en stigning i frivillige ansøgere på festivaler, men æren skal helt klart også gå til de frivillige ledere på alle 365 hold på Smukfest: "De har simpelthen gjort et eminent stykke arbejde i år," siger hun.
Fem til frivilligheden
Her svarer Maja Engberg-Sønderskov på nogle af de spørgsmål, som presser sig mest på vedrørende frivillighed på festivalen i øjeblikket:
Man taler om, at vi lever i en individualiseret tid, mere end nogensinde. Oplever du en kulturændring i fællesskabet?
"Jeg oplever faktisk, at den nyere generation har en enorm stor lyst til fællesskabet og at arbejde sammen i teams. Noget af de vi kan tilbyde samfundet som festival og som forening, det er en ramme til et mangfoldigt fællesskab. Man kan ikke tale om en typisk Smukfest-frivillig. Det er alt fra en 18-årig, som skal være trafikvagt for første gang, til en på 45, som er dybt specialiseret i at bygge apps, til en frivillig leder på 57 som har været her i 15 år, og som vi simpelthen ikke kan leve uden. Set hér fra er festivalfællesskabet netop en modvægt til hele snakken om individualisering."
Hvad er årsagen til at Smukfest ikke mangler frivillige i modsætning til nogle af landets andre festivaler?
"Først og fremmest, så skal vi ikke være blinde på, at vi har et attraktivt produkt. Hvis man starter med at være frivillig her bare for at få billetten, så er vores opgave at give folk lyst til at komme igen på grund af fællesskabet. Der tror jeg, at vi tilbyder en ramme og nogle vilkår for vores frivillige, hvor vi gør noget særligt i forhold til nogle af vores andre kollegaer."
Smukfest laver udover deres store medhjælperområde med barer og madboder også lokal infrastruktur og hyggelige oaser knyttet til de forskellige grupper af frivillige. Det lægger op til, at man socialiserer med hinanden og skaber nye relationer.
"Det er den her fællesskabseliksir med samvær og samskabelse, der gør, at du har lyst til at komme igen næste år," siger Maja.
Hvad gør I for at fastholde jeres frivillige udover de smukke rammer og fællesskabet?
"Det drejer sig overordnet set om at skabe mening. Man kan godt arbejde med noget meningsløst i 24 timer for at få et armbånd til en udsolgt festival, men hvis man skal gentage det flere gange, så begynder man at forholde sig til, om arbejdet og tiden er meningsfuld. Det er forskelligt, hvad der giver den følelse i os, men et eksempel er ansvar. Her kan man få ansvar, hvis man vil. Vi har arbejdet meget med vores frivillige ledelseslag over de seneste 5 år, hvor vi fra sekretariatets side gør alt, hvad vi kan, for at de er godt klædt på til at løfte opgaven. Vi tilbyder også meget populære ledelsesuddannelser," siger Maja.
Hvilke opgaver kan man løse som frivillig på Smukfest?
”Jeg har lyst til at svare, ”hvilken kan man IKKE løse”, for det spænder afsindigt bredt. Selvfølgelig er der mange beskæftiget med at guide trafik, bygge pladsen og skænke øl, men vi har utroligt mange andre opgaver, som løses af frivillige medhjælpere,” siger Maja.
Festivalen tiltrækker mange dygtige frivillige med specielle faglige kompetencer fra deres civile liv. Det kan være appudviklere, dronepiloter, journalister for ikke at tale om alle de mange håndværkere, festivalen er helt afhængige af som frivillige medhjælpere.
”Den specialiserede frivillighed har altid været i Skanderborg Festivalklub, og vi sondrer firkantet sagt imellem to grupper: Dem, der målrettet bruger deres civile faglighed på festivalen for at blive dygtigere og udfordre sig selv, og dem der målrettet IKKE bruger deres kernefaglighed, men gerne vil prøve noget helt nyt og på den måde have antidagligdage fra deres måske krævende job. Begge tilgange er glimrende,” siger Maja Engberg-Sønderskov.
Hvilken indflydelse har det på festivaloplevelsen, at frivilligheden står bag?
"Der står i vores strategiske anbefalinger fra bestyrelsen, at vi så vidt muligt skal lægge så mange udviklingsopgaver over i frivilligheden. Ikke ud fra et økonomisk perspektiv, men ud fra en tro på, at det man selv er med til at skabe, det føler man mere for. På den måde reducerer vi ikke vores frivillighed til hænder og fødder, men i stedet hjerner og hjerter. Dét kan helt sikkert mærkes, når man besøger skoven som gæst – at vi har 17.000 værter for festen. Vi tror på, at det på den måde kan mærkes, at festivalen ikke har til formål at tjene penge, men at skabe oplevelser og fællesskab imellem mennesker," siger Maja.