Smukfest går fremtiden i møde med ny Indholdschef

Af: Randi Rehmeier

9. januar 2024

Trine Bang besætter den nyoprettede stilling i foreningen Skanderborg Festivalklub, hvor hun som direktionsmedlem får ansvar for at udvikle den helstøbte festivaloplevelse og følge Smukfest stærkt ind i fremtiden.

Smukfests nye Indholdschef kommer med solid kulturel erfaring. De seneste seks år har Trine Bang som direktør for Kulturmødet på Mors udviklet et kommunalt initiativ til én af landets vigtige kulturbegivenheder, som i 2023 tiltrak 35.000 gæster. Før da var hun én af de centrale drivkræfter bag Aarhus 2017 med kurratering og udvikling af det omfattende program i kulturhovedstadsåret.

”Vi ser Trine Bang som en yderst kompetent og bred kulturprofil, og jeg er sikker på, at hun og Walther kan skabe magi sammen. Timingen kunne ikke være bedre,” siger Morten Riisgaard-Dam, bestyrelsesformand i Skanderborg Festivalklub, foreningen bag Smukfest.

Det er i gode tider, man skal sikre sig, og det er præcis hvad bestyrelsen ønsker med ansættelsen af Trine Bang som Indholdschef for Smukfest."
Morten Riisgaard-Dam, formand for Skanderborg Festivalklub

Skarp konkurrence på festivalmarkedet
Det er ikke et festivalbrand eller en organisation i krise, som tager imod 46-årige Trine Bang den 1. april 2024. Smukfest står historisk stærk med en sund økonomi, intensiv efterspørgsel fra både betalende publikummer og frivillige samt usvækket interesse fra samarbejdspartnere af kommerciel og kulturel karakter. Det går godt i Skanderborg –  og det skal netop meget gerne fortsætte.

”Det er i gode tider, man skal sikre sig, og det er præcis hvad bestyrelsen ønsker med ansættelsen af Trine Bang som Indholdschef for Smukfest. Festivalmarkedet er konkurrencepræget, også med pengestærke internationale spillere, og vi forventer ikke, at det bliver lettere at arrangere Smukfest i fremtiden. Derfor har Trine heldigvis sagt ja tak til en fantastisk spændende opgave for Skanderborg Festivalklub, hvor hun sammen med den øvrige direktion og ledelse skal arbejde strategisk med Smukfest som en helstøbt oplevelse på de præmisser, som fremtidens festivalmarked nu stiller,” forklarer Morten Riisgaard-Dam. 

Den samme nødvendighed ser Indholdschefen selv, når hun retter blikket mod horisonten i det kultur-Danmark, hun kender så godt:

”Det er fantastisk, at danskerne har så meget godt at vælge imellem, men det betyder samtidig, at det som festival er sværere at skille sig ud alene på musikprogrammet. Festivaler skal lykkes med at skabe fortællinger og tilhørsforhold. Smukfest har her en stærk position i festivallandskabet, fordi man er lykkedes med at fastholde en foreningsstruktur, hvor mere end 17.000 frivillige hvert år skaber festen sammen. I en tid, hvor det bliver dyrere og sværere at tiltrække store internationale artister, og de gode danske navne kan opleves hele sommeren, så er evnen til at skabe fællesskab omkring festivalen vigtigere end nogensinde,” forklarer Trine Bang.

Tid er det mest værdifulde, vi har. Derfor er det så forbandet smukt, at vi i Danmark har en stærk frivillighedskultur, hvor så mange mennesker hver dag bruger deres tid på at gøre en forskel sammen med andre. Det har jeg kæmpe respekt for.”
Trine Bang, ny Indholdschef på Smukfest

Fællesskab – midlet OG målet

Fællesskabet på og bagved Smukfest er den helt store fællesnævner for Smukfest, også i fremtiden – på samme tid midlet og målet.

”Trine træder ind i et stort og meget specielt fællesskab. Første gang man ude i skoven mærker, at man åndeligt står i ydmyg armkrog med tusindvis af festivalvenner i de travle dage i august, så er det meget rørende. Jeg tror, det bliver fantastisk brændstof for Trine og alle andre involverede i udviklingsarbejdet, fordi det føles meningsfuldt at skabe noget sammen med andre,” siger Morten Riisgaard-Dam.

Trine Bang glæder sig både til at blive en del af det daglige fællesskab på sekretariatet og det helt store ude i skoven. Den fælles indsats, samarbejdet og kanalisering af et stort frivilligt engagement i lokalsamfundet er på ingen måde nyt land for hende, og hun ser frem til at bringe sine tidligere erfaringer i spil i Skanderborg.

”Jeg har arbejdet med festivaler og store kulturbegivenheder i mere end 10 år, og ved, at meget lidt lader sig gøre uden frivillige kræfter. Men selvom frivillighed er den kraft, der gør drømme mulige, så handler frivillighed ikke om at fikse projekter. Frivillighed handler for mig om fællesskab, mening og engagement. Tid er det mest værdifulde, vi har. Derfor er det så forbandet smukt, at vi i Danmark har en stærk frivillighedskultur, hvor så mange mennesker hver dag bruger deres tid på at gøre en forskel sammen med andre. Det har jeg kæmpe respekt for,” siger Trine Bang.

Trine Bang, der er bosat i Ry, tiltræder jobbet som Indholdschef den 1. april 2024. Til den tid er Smukfest 2024 i det store hele planlagt og klar – men mange flere venter forude.

”Bøgeskoven er en fabelagtig scene, hvor festligheder, refleksion, gakkede installationer, store kunstøjeblikke, samtaler og et bredt musikprogram eksisterer side om side. Præcis den kombination mellem forskellige genre og formater er mit professionelle ståsted, og jeg glæder mig til at bringe mine erfaringer i spil,” siger Trine Bang.

Følg med for mere
Smukfest - All rights reserved