Camping
Smukfests campingområder er et af de helt store fokusområder, når vi snakker miljømæssig bæredygtighed. Ved hjælp af forskellige initiativer arbejder vi benhårdt på, at bunkerne af efterladte telte og luftmadrasser bliver mindre for hver festival – og det går fremad.

Affaldshåndtering som det store fokus

Flere og flere tager heldigvis mere og mere af deres medbragte campingudstyr med sig hjem igen, når de er færdige med at feste. Og det er dejligt! Men vi skal gerne have endnu flere med på vognen, så vi en dag står tilbage med en plads, som vores smukke gæster har efterladt helt ryddeligt. Det er i hvert fald det mål, vi arbejder hen imod – i tiden med affaldshåndtering som det store fokus. Vi arbejder på at gøre det så nemt som overhovedet muligt for vores gæster at affaldssortere de sager, som de ikke skal have med sig hjem.

Affaldet har nemlig langt større værdi, når det er sorteret, da vi så kan sende det til genanvendelse. Når campinggrejet blot efterlades usorteret på pladsen, bliver det samlet sammen med en grab og havner i én stor, usorteret bunke – og det er ikke særlig bæredygtigt. Vi arbejder hele tiden på at øge mulighederne for affaldssortering på campingområderne og adgangsvejene ved opsætning af flere affaldsstativer og genbrugspladser.

Marius Pedersen, der håndterer vores affald, skønner, at gæsterne i 2022 efterlod 40% mindre affald end tidligere år.

Affaldssortering

Der er affaldssortering ved både skraldestativerne rundt på campingpladserne, på genbrugspladserne naturligvis og så gør vi også en større indsats for at få det til at foregå i gæsternes egne camps, blandt andet ved hjælpe af følgende initiativer:

Affaldssække
På alle campingområder udleverer vores campingvagter affaldssække, så gæsterne kan holde campen ryddelig.

Så langt, så godt, men det er jo ikke hele vejen, for affaldet og dåserne skal også gerne havne i poserne. Og det er heller ikke altid helt nemt, når posen ligger krøllet helt sammen på jorden, mens man sidder godt sunket ned i sin campingstol og ikke kan nå posen med fingerspidserne. Her kommer BuddyBob i spil.

BuddyBob
I forsøget på at gøre det så nemt som overhovedet muligt både at få skraldet i affaldssækken OG sorteret det korrekt, kan alle gæster på samtlige af vores campingområder få udleveret en såkaldt BuddyBob. BuddyBob er et stykke hård plast, som kan bruges som affaldsposebeholder simpelthen bare ved at putte den ned i en affaldssæk og derved holde den oprejst. En BuddyBob er fremstillet af 100 % genanvendeligt plast, er miljøvenlig og kan anvendes igen og igen.

Genbrugspladser
Der er på alle vores campingområder etableret genbrugspladser, hvor gæsterne kan aflevere og sortere ødelagt og ubrugeligt campingudstyr. Her sorteres i forskellige fraktioner, som alle afleveres til genanvendelse.

Affaldsstativer
Ved alle affaldsstativer på campingområderne er det muligt at sortere sit affald i fire fraktioner: dåser, plast, glas, restaffald. Ved at sortere affaldet i flere fraktioner, er mulighederne for genanvendelse langt bedre.

Astrid demonstrerer en Buddy Bob!
Foto: Søren Scmidt

Foto: Orm Bossemeier

Foto: Una Larsen

Foto: René Bang

Når affaldshåndtering bliver en leg

På Smukfest 2022 kunne gæsterne på KærligHeden komme med en fyldt affaldssæk, forsøge sig med et pletskud i den overdimensionerede basketkurv eller dreje på Lykkehjulet – og lykkedes det, vandt man "kolde" præmier. Dét var en succes, og der blev indleveret omkring 2300 sække i løbet af ugen. Se mere om Projekt Smukkere Camping her:

Genbrugsguider

På flere af campingområder kan man møde Genbrugsguiderne. Et hold af frivillige, der arbejder med affaldssortering, ressourceoptimering og praktik i forhold til affaldshåndtering på genbrugsstationerne. De går også i dialog med gæsterne omkring genbrug og sættes løbende ind, hvor behovet for deres tilstedeværelse er størst.

Alternative overnatningsmuligheder

På Smukfest arbejder vi med en bred palette af boformer som alternativ til eget medbragt telt. Gæsterne kan leje en af vores overnatningsmuligheder, som vi har stillet op og gjort klar, og vi kan genanvende og genbruge boformen til næste festival. Det er win-win og understøtter tankegangen bag den cirkulære økonomi.

På Smukfest kan man overnatte i kæmpe-øldåsen CanSleep, den idylliske træhytte LuksHus, den westernlignende Præriehytte, den forvoksede skotøjsæske hummelHouse og luksus-udgaven af grisehytten Pig Me. Fælles for disse boformer er, at vi udstyrer dem med overnatningsgrej, så gæsterne slipper for selv at slæbe med, og vi kan sørge for at genanvende det hele til næste festival.

Tenthouse er en anden boform, som man ligeledes kan leje og overnatte i på Smukfest. Vores Tenthouses udlejer vi også til andre festivaler som Tønder og Roskilde, så her er der banko på genbrugspladen.

Hoteltet er nok den mest udbredte af de alternative overnatningsmuligheder og det koncept, som revolutionerede overnatning på Smukfest og kickstartede idéen om de anderledes boformer. Hoteltet er et telt lavet af genbrugsmaterialer, som vi slår op på udvalgte campingområder, så de er klar til, at gæsterne kan flytte ind. Man køber og ejer dermed sit Hotelt, og vi opfordrer kraftigt til, at man tager det med sig hjem, for det er et super godt og solidt telt, som kan bruges igen og igen. 

Vil du også høre lidt om, hvad vi gør på festivalpladsen?

Følg med for mere
Smukfest - All rights reserved