Festivalpladsen
Smukfest er intet uden bøgeskoven, og derfor passer vi godt på både træerne og skovbunden i tæt samarbejde med Skanderborg Kommune.

I alfabetisk orden kan du her blive klogere på, hvordan vi håndterer alt fra appelsinskræller til træ på Smukfest.

Fra A-Å

Miljømæssige tiltag på festivalpladsen
Affaldssortering

På festivalpladsen sorteres der i 11 fraktioner på vores dertil oprettede Genbrugsstation.

Øget vejledning i frivilligheden
Smukfest sætter fokus på at vejlede frivillige ledere og medhjælpere i at affaldssortere i deres boder. Det gør vi blandt andet ved hjælp af guiden, Den Grønne Håndbog, til affaldssortering og ved at anvende piktogrammer for affald. Ved at sørge for, at affaldssorteringen foregår korrekt, sikrer vi en øget mulighed for genanvendelse af affaldet.

Appelsinskræller genanvendes

Friskpresset appelsinjuice (måske med en skvis vodka) bliver der drukket en del af på Smukfest. Der presses cirka 110 tons appelsiner i løbet af festivalen, og appelsinskrællerne udgør omkring halvdelen af denne mængde. Alle disse appelsinskræller indsamles og omdannes til biopulp, som bruges til at producere energi.

Brændstof og elkøretøjer

Smukfest benytter HVO 100Bio til generatorerne, som er uundgåelige, da der ikke fast strøm ude i skoven. HVO 100Bio er fremstillet af 100 % biomasse - typisk af brugt madolie. Det forbrænder renere end diesel og udleder derfor færre skadelige stoffer - til gavn for nærmiljøet, og har også den store fordel, at det samlede CO2 aftryk er op til 90 % lavere end ved brug af diesel.

Derudover lejer festivalklubben en stigende andel af biler, maskiner og varevogne, som kører på el.

Drikkevand

Allerede seks uger før Smukfest går i gang, står der vandposter med rent drikkevand i skoven, som de frivillige medhjælpere kan benytte sig af, mens de bygger og knokler for at gøre festivalpladsen klar. Og de bliver fjernet som noget af det sidste, så der også er vand i hanen til de frivillige nedtagere, der skruer alt fra hinanden efter festivalen. I alt er der 45 drikkevandsfontæner fordelt på festivalpladsen og campingområderne, som gæster og medhjælpere kan tanke vand fra, så vi så vidt muligt kan minimere indkøbet af kildevand.

Flis

En meget ikonisk ting for Smukfest, som er med til at skabe den smukke stemning i skoven, er den flis, som stierne pyntes med under festivalen. Alt flis på festivalen er FSC-mærket – som al andet træ, vi i øvrigt arbejder med.

Madaffald bliver til biogas

Alle festivalens madboder sorterer deres madaffald i en særskilt fraktion, som indsamles og sendes til bioforgasning. Det gælder eksempelvis også fritureolie, som vi godt kan afsløre, der bliver brugt en del af.

Service

Skanderborg Festivalklub overholder alle gældende regler omkring indkøb og brug af engangsservice. Vi kigger altid i retning mod de mere bæredygtige alternativer, men efter to aflyste festivaler har vi også et restlager, der først og fremmest skal opbruges og ikke blot kasseres. Medmindre det er fordi, det ikke længere overholder loven eller er skadeligt for skoven.

Engangsplast
Alt engangsplast i Smukfests egne barer, som fx ølkrus, shotsrør, drinkskrus og drinksspande, er lavet af PP-plast. Engangsplasten har efter brug stadig en stor værdi, og derfor indsamles den og genanvendes efterfølgende i ny plastproduktion.

Genanvendeligt plast
Vores champagneglas, vinglas og kander er af genanvendeligt plast og sendes til vask, så de kan genbruges igen og igen på festivalen. Nogle af vores kander er mellem 10-15 år gamle, så de har været en del gange gennem maskinen. De genbruges, indtil de går i stykker, og når det sker, sorteres de til plastgenanvendelse, hvor kanderne får nyt liv som fx urtepotter og stole.

Sugerør
Alle sugerør på Smukfest er af bambus. De udleveres kun ved forespørgsel, så der bruges så få som muligt. Dog følger de altid med i den ikoniske Happy Hippie Spand, for den kan altså ikke drikkes og deles uden.

Toiletvogne med vakuum

Siden 2012 har Smukfest haft toiletvogne med vakuumløsning på festivalpladsen. Hvor almindelige toiletter bruger mellem 7-11 liter pr. skyl, bruger vakuumtoiletter kun 0,3 l. I dag er omkring 30% af festivalens toiletter med vakuumløsning. Et antal der øges årligt, så vi kan sikre et nedadgående vandforbrug til toiletskyl.

Træ

Mange af Smukfests barer og boder er bygget i træ, og alt træ vi bruger på festivalen er enten FSC eller PSCF certificeret. Derudover har vi et stort fokus på at genbruge så meget som muligt år for år, og har et helt hold af frivillige, der sorterer træet til genbrug efter Smukfest.

Foto: Theis Poulsen

Foto: Theis Poulsen

Foto: Theis Poulsen

Foto: Theis Poulsen

Vil du også høre lidt om, hvad vi gør for skoven?

Eller hvad med campingområderne?

Følg med for mere
Smukfest - All rights reserved